Neprijateljstvo prema medijima postaje norma

Svijet

Novinari su danas ugroženiji i u većoj opasnosti nego u bilo kojem trenutku tokom posljednjih 10 godina, navodi se u najnovijoj studiji.

U izvještaju organizacije za ljudska prava “Član 19” navodi se da je od početka ove godine ubijen 31 novinar, a prošle godine ubijeno je 78 novinara dok su radili svoj posao.

Rast autoritarnih vlada i prijetnja internet cenzure udvostručila je pritisak na novinare na globalnom nivou, navodi se u izvještaju i dodaje da je 236 novinara zatvoreno zbog svog rada 2017. godine, što je značajno povećanje u odnosu na godinu ranije.

Više od polovine zatvorenih novinara su u Turskoj, Kini i Egiptu, često pod optužbom da su radili protiv države, piše list “Gardijan”.

– Cijena zaštite prava na slobodu izražavanja i informisanje postala je izuzetno velika – smrt, zatvaranje i strah stalni su pratioci aktivista širom svijeta, a prostor za smislenu diskusiju i komunikaciju je pod opsadom – rekao je Tomas Hjuz, izvršni direktor “Člana 19”.

On je istakao da neprijateljstvo prema medijima postaje norma širom svijeta, posebno zbog sve većeg broja populističkih lidera koji ponavljaju rječnik demonizacije američkog predsjednika Donalda Trampa prema novinarima.

– Istočna Evropa je, u tom smislu, posebno problematična – rekao je on.

Hjuz je podsjetio da Tramp skoro po navici naziva novinare “užasnim” i “gnusnim” i redovno optužuje vodeće medije za širenje lažnih vijesti.

– Postoje rastući dokazi da je njegov pristup ohrabrio druge, od Mađarske do Filipina, Albanije i Kanade – rekao je on, dodajući da to demonizovanje novinara ima posljedice.

U izvještaju se podsjeća da su “u periodu od malo dužem od godinu dana ubijeni su novinari u Bugarskoj, Slovačkoj, Rusiji i na Malti”.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *